www.hidrofin.ro
    Verificari, intretinere, reglaje - inainte de reparatii si dupa reparatii

     Inainte de a demonta de pe utilaj pompe sau hidromotoare pentru reparatii faceti mai multe verificari pentru a fi siguri ele sant cauza nefunctionarii sau functionarii lente a utilajului, dupa demontare pentru verificari interioare la remontaj garniturile fiind imbatranite vor trebui inlocuite o parte din ele sau majoritatea.

    La cautarea defectelor se va tine cont si de starea generala a utilajului, numarul de ore functionare, istoricul interventiilor si reparatiilor, curatenia gasita in instalatia hidraulica (ce impuritati se gasesc in filtre, resturi de garnituri si piese, span metallic: otel, bronz). Pe utilaj pot exista simultan mai multe defecte, unele opresc functionarea, altele duc la miscari lente si incalzire, acelasi efect observat in functionare poate fi produs de mai multe cauze.

    Cauze care duc la functionarea lenta a utilajelor si la incalzirea rapida a uleiului hidraulic

 • supape defecte - utilajul se misca lent si se incalzeste - uzura scaune supape, garnituri rupte, aschii metalice sau bucati de garnituri care  tin supapele deschise partial, presiunea de lucru este redusa si creste doar la turatie mare.
 • distribuitoare defecte - o parte din debitul de ulei sub presiune pleaca spre rezervor fara a fi folosit de elementele de lucru, utilajul se misca lent, se lucreaza la turatie mare, uleiul de incalzeste.
 • presiune comanda scazuta - distribuitoare necomandate complet.
 • pompe uzate - utilajul se misca lent, se poate lucra cu motorul la turatie mare, pompa se incalzeste repede - uleiul se incalzesteeste repede.
 • hidromotoare uzate - debit mare de ulei pe drenaj, utilajul se misca lent, cand da de greu se opreste.
 • cilindrii defecti cu garniturile pe piston uzate - o parte din debitul de ulei trece pe langa piston, miscarile cilindrului devin lente, uleiul si cilindrul se incalzesc.
 • garniturile racordurilor de rotatie (pivotul) uzate - marsul si alte echipamente de sub platforma rotitoare se misca lent, in sarcina se opreste, trasee din racord comunica intre ele.
 • furtune cu diametru necorespunzator - strangulare (diametru interior prea mic pentru debitul din circuit, uleiul se incalzeste).
 • ulei cu spuma filtru ulei hidraulic pe aspiratie imbacsit, sita sorb infundata, etansari defectuoase pe partea de aspiratie, nivel ulei scazut, ulei in amestec cu apa, randamentul la pompare este scazut, se produc uzuri, uleiul se incalzeste, se produce cavitatie, furtunele tremura.
 • racire insuficienta - radiator infundat, regulatorul de temperatura defect, turatie ventilator necorespunzatoare.
    Defectiunile enumerate duc la cresterea temperaturii uleiului peste normal, utilajele functioneaza lent odata cu cresterea temperaturii.

    Defectiuni hidraulice frecvente pe utilaje

 • Viteza mica de lucru - uleiul se incalzeste repede, la cresterea turatiei motorului se poate lucra dar dupa incalzire miscarile devin tot mai lente, pompa hidraulica centrala poate fi uzata, supape cu defecte, hidromotoare uzate, distribuitor defect, cilindrii hidraulici cu garniturile pe piston distruse.
 • Viteza mica de lucru - uleiul nu se incalzeste, se poate lucra si la turatii mici pompele daca sunt cu debit variabil, raman la debit redus, posibil defect circuitul hidraulic de comanda al pompelor sau cel electric (lipsa curent la electrovalve, computer defect), sau debitul pompelor nu se insumeaza in unde sunt mai multe pompe (din cauza unei supape sau a unui electroventil).
 • Functionare doar in regim turat - presiune scazuta in partea de comanda, pompe uzate, supape ramase deschis, cilindrii hidraulici defecti, hidromotoare defecte
 • Utilajul nu functioneaza cand e cald - supape defecte, pompe uzate, presiunea de comanda scazuta (pompa pentru presiunea de comanda uzata sau supapa de reglaj presiune comanda  defecta), plunjerele distribuitorului sunt actionate partial.
 • Utilajul nu functioneaza cand e rece - filtre imbacsite, sita sorb infundata, pompele nu se alimenteaza bine (nu pot aspira normal ulei, depresiune mare pe aspiratie), orificii pe partea instalatiei de comanda obturate partial cu impuritati.
 • Lipsa totala a comenzilor - lipsa presiuni de comanda, cuplaj pompa defect, lipsa ulei, electrovalve fara curent sau defecte, pompa comanda defecta, uzata sau neamorsata.
 • Lipsa doar a unor comenzi - telecomenzi defecte, circuitul de comanda defect, electrovalve defecte, unde sunt mai multe pompe posibil una defecta.
 • Functioneaza doar cu duble comenzi - telecomenzi defecte, distribuitor defect.
 • Pierde brusc si total comenzile - partea electrica cu probleme, contacte imperfecte, nivel de ulei scazut, pompe defecte (se dezamorseaza).
 • Functioneaza neeconomic, consuma prea mult pentru lucrul mecanic pe care il face, se incalzeste - distribuitor defect, presiune comanda scazuta, un plunjer blocat, nu sta pe pozitia neutru, poate fi un arc rupt o comanda data de pe distribuitor si blocata, (in acest caz utilajul porneste greu sau nu porneste electromotorul nu poate sa faca demarajul), avans injectie motor prea mare.
 • Puterea absorbita de pompe depaseste puterea motorului (il opreste) - regulatorul de putere al pompelor defect, partea electrica de comanda a pompelor defecta, supape de siguranta reglate pentru presiuni prea mari, moment injectie motorina gresit, pulverizatoare defecte, pompa injectie defecta, filtru aer motor murdar.
 • Functionare zgomotoasa - pompele aspira aer, aspiratie defectuoasa, nivel ulei scazut, etanseitati imperfecte, uleiul face spuma, pompe defecte pistoane rupte, segmenti rupti, circuit comanda pompe defect, sita sorb imbacsita, filtru aspiratie infundat.
 • Simeringurile de pe axul de antrenare la pompe sau hidromotoare cedeaza - pompele sau hidromotoarele pot fi uzate, -pierderile interioare de ulei in functionare depasesc debitul care poate fi preluat de conductele pentru drenaj, nivel ulei prea mare in rezervor, aerisitor rezervor obturat, supapa presurizare rezervor reglata la presiune prea mare.
 • Directia merge greu - presiune prea mica (supapa siguranta dereglata), cilindru defect. Directia functioneaza greu intr-o parte - presiune prea mica, cilndru defect, servodirectie defecta. Servodirectia vireaza singura intro parte - servodirectie defecta. Directia functuineaza greu dupa ce uleiul de incalzeste - pompa uzata, supapa siguranta defecta, cilindru directie defect.

    Despre uleiul hidraulic

    Uleiurile hidraulice sint destinate sa transmita energia hidrostatica, pot fi uleiuri minerale, sintetice, semisintetice, se aleg in functie de presiunea de lucru, temperatura si mediu. Pentru a imbunatatii anumite proprietati se adauga in compozitie aditivi: antiuzura, antispumanti, anticorozivi, pentru vascozitate.
    La alegerea uleiului trebuie urmarit in caracteristici daca este indicat la solicitarile de pe utilaj, daca poate realiza ungerea lagarelor si a mecanismelor in sarcina, daca isi mai  pastreaza vascozitatea la temperatura de lucru. Un rol important in instalatii il are viscozitatea uleiului (viscozitate - rezistenta la curgere a unui lichid).
Inlocuirea uleiului si folosirea uleiurilor cu vascozitate prea mica provoaca scurgeri interne in aparate, in pompe, hidromotoare, distribuitoare ceea ce duce la diminuarea randamentului si la accelerarea uzurii pieselor mobile prin ruperea peliculei de ulei, folosirea uleiurilor cu vascozitatea prea mare duce la cresterea rezistentei la curgere, in conducte in orificiile din aparate, in jocurile dintre mecanismele pompei provoaca frecari interne in ulei ceea ce duce la cresterea temperaturii, creste rezistenta la antrenare a pompelor si hidromotoarelor, aspiratie defectuoasa, se produc pierderi energetice, creste puterea consumata.
    In instalatiile hidraulice  vascozitatea maxima este limitata de capacitatea de aspiratie prin filtre a pompei, vascozitatea minima este data de capacitatea uleiului hidraulic de a realiza ungerea componentelor pompelor si a motoarelor hidraulice la temperatura de lucru.
Vascozitatea uleiului este influentata de temperatura, odata cu cresterea temperaturii scade vascozitatea (daca un ulei are la 40°C vascozitatea de 70 cSt, la 80°C poate avea o vascozitate de 20 cSt ).
Vascozitatea indicata in functie de temperatura si regimul de lucru (dupa unele documentatii).
- la presiune joasa 15-30 cSt (la 50°C).
- la presiune ridicata 32-68 cSt (la 50°C).

Uleiuri care nu trebuie folosite in instslatii hidraulice: ulei murdar, ulei ars, ulei cu apa - aspect laptos - pericol pentru ungere, duce la ruperea filmului de ulei se produc gripaje, spumeaza, provoaca cavitatie si uzuri, accelereaza imbatranirea uleiului, uleiul cu apa - provoaca coroziunea, ruginirea suprafetelor interioare duce la marirea jocurilor.
- daca utilajul nu a avut filtre uleiul sa se goleasca cind este cald dupa ce utilajul a functionat un timp in acest fel o parte din sedimente se vor afla in suspensie si pot fi eliminate odata cu uleiul.
- indicat a se folosi uleiuri de buna calitate aditivate pentru conditii grele de lucru. De calitatea uleiului si de gradul de filtrare depinde durabilitatea componentelor in miscare. Uzurile abrazive datorate impuritatilor se produc rapid si pronuntat. (se observa vizual urmele lasate pe suprafete de aschierea abraziva) la fel si in cazul gripajelor se observa urmele aderente de metal topit.
- metoda de a filtra uleiul doar la punerea lui in rezervor si a lucra fara filtre nu rezolva problemele de curatenie in instalatia hidraulica. In timpul functionarii utilajului uleiul trebuie filtrat continu pentru a putea fi retinute micile particule metalice si nemetalice care se formeaza in circuitul hidraulic.
- nu se lucreaza cu utilajul fara filtre de ulei corespunzatoare (cu dimensiuni nepotrivite, imbicsite, sparte) ele trebuie montate corect in asa fel ca uleiul sa fie obligat sa treaca prin ele.
    Finetea de filtrare 20μm pentru presiuni pana la 200 bar si 10μm pentru presiuni peste 200 bar (conform producatorilor de pompe si hidromotoare).
- trebuie verificat periodic starea uleiului (nivelul, filtrele, filtrul magnetic si daca spumeaza) daca observati nereguli opriti si inlaturati cauzele! Uzurile odata instalate nu pot fi remediate decat prin reparatii!!!

    Verificarea si reglarea presiunilor hidraulice pe santier

    La inceput se verifica si se regleaza presiunea pilot de comanda a distribuitoarelor - cu motorul utilajului pornit, fara nici o comanda pe echipamentul de lucru, uleiul cald, motorul neaccelerat se citeste si se regleaza presiunea (in general 30 bar sau dupa caz cea indicata de producator) aceasta presiune trebuie sa fie constanta, chiar daca motorul este accelerat  (valori mai mici a presiunii de comanda decat normal nu vor comuta complet distribuitoarele, miscarile vor deveni lente, uleiul se va incalzi, la valori prea mari exista pericolul distrugerii capacelor de comanda de la distribuitoare).

    Reglarea presiunilor din circuitele echipamentelor de lucru se face dupa ce s-a verificat si reglat presiunea de comanda. Se monteaza manometrului la punctul de masura din circuitul pe care se face masurarea, se dezasigura piulita surubului de reglaj al supapei de limitare a presiunii, surubul de reglaj se desurubeaza cateva spire, se face o comanda pe circuitul respectiv astfel ca elementul de lucru sa ajunga la capat de cursa, se citeste presiunea pe manometru apoi prin insurubare din aproape in aproape verificand presiunea cu comenzi repetate la capat de cursa, se ajunge progresiv la presiunea dorita dupa care surubul de reglaj se asigura.Verificarea se face si cand uleiul este cald.
- presiunile prea mari duc la uzura prematura a componentelor hidraulice si mecanice (uzuri, gripaje, spargeri conducte, fisuri in distribuitoare, distrugere danturi, axe, bolturi, garnituri, pistoane, fisuri in platforma, brate, suprasolicitare motor, pompe, oboseala generala utilaj etc)! nu blocati supapele!

    Daca in circuite manometrul nu indica presiune cand se fac comenzi nu inseamna neaparat ca defectul ar fi in pompe, pot exista defecte in circuite, supape de siguranta defecte, pompe neamorsate, nivel ulei scazut, cuplaje uzate, axe rupte, electrovalve nealimentate electric, lipsa comenzi inclinare platouri pompe.


Garantia la reparatii pompe hidraulice si hidromotoare

La reparatiile efectuate se acorda garantie de buna functionare, conditia este respectarea cerintelor pentru functionarea normala a instalatiilor hidraulice (enumerate mai jos).

Cerinte de curatenie, intretinere si reglaje necesare pe utilaje dupa interventii si reparatii pentru functionarea normala si prevenire defecte

1.       inainte de montarea pompelor sau hidromotoarelor pe utilaj se verifica si se remediaza dupa caz urmatoarele: rezervorul hidraulic, conductele, furtunele, sa fie curate, uleiul hidraulic de calitate (necontaminat cu apa, motorina sau alte substante), sita sorb si filtrele trebuie sa existe! si sa fie curate. Finetea de filtrare 20μm pentru presiuni pana la 200 bar, 10μm pentru presiuni peste 200 bar.
2.       inainte de pornire: carcasele unitatilor de pompare, conductele, furtunele de aspiratie, filtrul de aspiratie sa fie pline cu ulei (bine amorsate si etansate) !
3.       inainte de lucru in sarcina se va efectua rodaj (finctionare la sarcina mica si moderata - operatia duce la formarea suprafetelor de calitate a cuplelor de alunecare, se face asezarea suprafetelor, creste portanta, scade coeficientul de frecare si riscul aparitiei uzurilor la sarcini mari).
4.       in exploatare: presiunile pe echipamentele de lucru trebuie limitate! (reglate) valorile maxime nu trebuie sa depaseasca cele indicate in cartea utilajului.
(reglarea corecta - inainte de pornire supapele de siguranta principale se deregleaza spre presiuni mici dupa care la capete de cursa se cresc progresiv pana la presiunea dorita).

Durabilitatea in functionare a pompelor hidraulice depinde de curatenia in instalatia hidraulica, de calitatea uleiului, de presiunile de lucru si de oboseala materialelor din piese.

Important !
    Intrucat unele pompe si hidromotoare aduse la reparat au piese interioare rupte si macinate, cu resturi de piese si span intrate in instalatia hidraulica, in aceste cazuri este necesara acordarea unei atentii deosebite asupra curateniei inainte de montaj si a reglajelor necesare pe utilaj privind limitarea presiunilor maxime le lucru, in caz contrar uzurile si defectele pot reapare rapid.


    Ca orice garantie care se acorda la produse, garantia nu include defectiuni care ar putea apare din cauze care nu tin de reparatie cum ar fi: defectiuni datorate intrarii accidentale in pompe sau hidromotoare a corpurilor straine sau bucati metalice rupte din instalatia hidraulica (aschii metalice, supape rupte, arcuri, bucati de danturi, segmenti, garnituri), ruperi datorate suprasarcinilor peste limita admisibila a materialelor (presiuni pe utilaj reglate la valori prea mari sau supape blocate), ruperi datorate oboselii materialelor (pompele nu sint noi), functionare fara filtrare corespunzatoare, fara ulei sau cu uleiuri inadecvate pentru presiunile de lucru (se produc uzuri si gripaje).

Pentru adaptarea puterii pompelor la puterea motorului (in cazul pompelor cu debit variabil) la predare se atasaza poze cu puncte de reglaj si explicatii.
   Reparatii si reconditionari
pompe hidraulice - Timisoara